Havvind med lokale medejere
Vindmølleparkerne Vesterhav Nord og Syd blev i 2018 omfattet af reglerne om lokalt medejerskab.
Det betød, at borgerne i Ringkøbing Skjern Kommune kunne blive medejere af Vesterhav Syd med op til 20 pct. Det samme var gældende for ejere af fritidshuse i samme kommune, som har ejet fritidshus i mindst to år før den første mølle blev tilsluttet elnettet, hvilket skete i starten af 2024.
Borgerne i Lemvig og Thisted kommuner kunne blive medejere af Vesterhav Nord med op til 20 pct. Det samme var gældende for ejere af fritidshuse i de samme kommuner, som har ejet fritidshus i mindst to år før den første mølle bliver tilsluttet elnettet, hvilket også skete i 2024.
Medejerskabet har lokale investorer tidligere benyttet sig af i forbindelse med Vattenfalls opførelse af nye landmøller eller renovering af allerede eksisterende vindmølleparker på land.
Et sikkert afkast
Medejerskabet betyder nye muligheder for lokale investorer, der ønsker et sikkert afkast. Det betyder også en større lokal forankring for vindmølleparken og en optimal produktion af miljøvenlig, vedvarende energi.
Erstatning for værditab
Værditabsordningen gav ejere af beboelsesejendomme, som blev naboer til nye vindmøller, mulighed for at anmelde krav om erstatning, hvis de planlagte møller måtte forventes at påføre de pågældende ejendomme et værditab.
Godt naboskab
Godt naboskab gennem dialog og lokalt medejerskab har høj prioritet for Vattenfall Vindkraft, når vi etablerer vindmølleparker. Gode naboer har man glæde af.
Beskæftigelse
Vesterhav Syd og Vesterhav Nord skabte tusindvis af job i opførelsesperioden. Derefter blev der etableret mellem 50 og 100 permanente job til drift og vedligehold af vindmølleparkerne. Den direkte beskæftigelse har samtidig affødt indirekte beskæftigelse.