Toppen af siden

Søg


Udvikling af elbiler og opladningsstationer

Nye generationer af elektriske køretøjer

I dag og i fremtiden råder vi over flere forskellige typer elektriske køretøjer på markedet: både fuldstændigt elektriske køretøjer og opladelige hybridkøretøjer, der både kører på elektricitet og andre brændstoftyper.

Udviklingen inden for batteriteknologi er foregået i højt tempo i løbet af de seneste år – nye fuldelektriske køretøjer til kommerciel anvendelse har nu en rækkevidde på omkring 150  kilometer. Denne rækkevidde dækker de fleste personers daglige behov.

Opladelige hybridbiler kan være mere alsidige sammenlignet med fuldt elektriske køretøjer. Den elektriske rækkevidde for en opladelig hybridbil er sædvanligvis 20-80 kilometer, hvilket kan dække op til 75 % af alle daglige rejser.

Når batteriet løber tør, tager forbrændingsmotoren over, således at der opnås en meget længere rækkevidde. Selv kørsel på benzin/diesel er fordelagtigt sammenlignet med et traditionelt køretøj, fordi hybridteknologien gør kørslen mere energieffektiv.

Elektricitetens rolle på transportområdet

Der eksisterer adskillige fordele ved kørsel i elektriske køretøjer. Den mest oplagte er reduktion af lokale udledninger og støj. Ved at øge elektricitetens rolle inden for transport kan vi også reducere vores afhængighed af importeret olie.

Yderligere vil vi blive mindre afhængige af én enkelt energikilde, fordi en kombination af kilder kan anvendes til at producere elektricitet: vindkraft, vandkraft, kernekraft, biomasse, kul m.m. 

Brug af elektricitet inden for transportsektoren ville erstatte lokale udledninger fra millioner af udstødningsrør med udledningsfri kraftkilder eller større kilder, hvor udledningerne nemmere kan styres, hvilket ville skabe nye forudsætninger for rene og stille bymiljøer. Afhængigt af energikilden kan CO2-udledningerne også reduceres markant sammenlignet med benzin og diesel.

Hvad ville der ske med energisystemet?

Det yderligere behov for elektricitet fra opladelige elbiler kan indledningsvist sammenlignes med de eksisterende elektriske motorvarmere, der er meget almindelige i de nordiske lande i dag.

Elnettene i Europa og i særdeleshed i Sverige vil ofte være i stand til at håndtere det forøgede behov, selv ved et større antal elektriske køretøjer. I forhold til en fremtid med omfattende flåder af elektriske køretøjer undersøger vi i øjeblikket intelligent opladning, hvor elektriske biler oplades ved lav efterspørgsel.

Hvad foretager vi os inden for E-mobility?

Vattenfall har arbejdet med elektriske køretøjer af forskellig art siden 1980’erne. Vattenfall tror på, at elektricitet kommer til at spille en vigtig rolle inden for transportsektoren, ligesom den vil være en del af et langsigtet bæredygtigt samfund.

Med henblik på at gøre opladningsoplevelsen så let som muligt for kunderne kræves der yderligere teknologisk udvikling. Der findes yderligere oplysninger om, hvad vi foretager os inden for R&D her på hjemmesiden.

Gå direkte til::Toppen af siden Søg Hovedmenu undermenu metamenu Toppen af siden

Senest opdateret
03-10-2013
Udskriv side
Tip en ven
 

Toppen af siden